Alles wat je moet weten over bandenspanning
Ga veilig op weg. Controleer regelmatig je bandenspaning. Met de juiste bandenspanning rijd je niet alleen veiliger, maar ook zuiniger én comfortabeler. In dit artikel worden de ins en outs van bandenspanning uitgelicht: van de nadelen van een te lage bandenspanning, het juiste aantal bar tot hoe je zelf de bandenspanning controleert.
Wat is bandenspanning?
Wat is bandenspanning?
Bandenspanning is de overdruk van de lucht (of stikstof) in de band van een voertuig. De juiste bandenspanning voor een auto, verschilt per voertuig. Gemiddeld is minimale bandenspanning 2 bar en maximaal 3 bar. Vaak zit er een klein verschil in de bandenspanning van de voor- en achterbanden. De meeste auto’s zijn achter namelijk zwaarder.
Welke bandenspanning moet mijn auto hebben?
Zoals aangegeven verschilt de benodigde bandenspanning per auto. Dit vind je terug in het instructieboekje van de auto of op een sticker of plaatje aan de binnenzijde van het portier, achter het tankklepje of op de bandenpomp zelf. Let op: de fabrikant kan een afwijkende spanning opgeven voor rijden met volle bepakking. Houd hier rekening mee als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.
Hoe vaak bandenspanning controleren?
Bij Auto Christiaan zien we wekelijks auto’s met een te lage bandenspanning. Dit komt, doordat uit iedere band steeds een beetje lucht ontsnapt. Aanbevolen wordt om de bandenspanning maandelijks te controleren en indien nodig bij te vullen. De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat de band optimaal presteert. Als de bandenspanning te hoog of te laag is, functioneert de band niet optimaal. Bovendien verbruik je met een verkeerde bandenspanning meer brandstof en slijten de banden sneller, waardoor ze eerder vervangen moeten worden. Euromaster beschrijft e volgende gevolgen bij een te lage bandenspanning:
Een bandenspanning die 0,2 bar te laag is, geeft 1% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur met 10%
• Een bandenspanning die 0,4 bar te laag is, geeft 2% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur met 25%
• Een bandenspanning die 0,6 bar te laag is, geeft 4% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur met 45%
De gevaren van een te lage bandenspanning
De auto verbruikt 2% meer brandstof
Minder grip op de weg en dus een langere remweg
De banden maken 1 tot 2 decibel meer geluid
Ongelijkmatige en/of hogere slijtage, waardoor banden eerder vervangen moeten worden
Kans op een klapband stijgt
Bandenspanning bij winter- of zomerbanden
Bandenspanning bij winter- of zomerbanden
De juiste bandenspanning voor de auto is op drie punten terug te vinden:
> Instructieboekje van de auto
> Het tankklepje van de auto
> Sticker aan de binnenzijde van het bestuurdersportier
De bandenspanning die je hier terugvindt, is de beste bandenspanning voor zomerbanden of vierseizoenenbanden. Door 0,2 bar bij de genoemde bandenspanning op te tellen, heb je de perfecte bandenspanning voor winterbanden.
Zelf je bandenspanning controleren
Het controleren van de bandenspanning en je banden bijvullen is niet moeilijk. In vier stappen controleer je zelf de bandenspanning.
Stap 1: koude banden
Aanbevolen wordt om de bandenspanning te meten op koude banden waar minder dan vijf kilometer mee gereden is. Zo krijg je een goed beeld van de bandenspanning.
Stap 2: bandenspanning meten
Er wordt niet voor niets gezegd: meten is weten. Check daarom eerst of de banden wel bijgevuld moeten worden. Dit kan met een spanningsmeter. Deze kun je zelf aanschaffen via een Bol.com of je gaat langs het benzinestation. Zet het apparaatje op het ventiel en lees hoe hoog de druk is. Let op: de gebruiksaanwijzing kan per apparaat verschillen. Controleer daarom altijd het instructieboekje.
Stap 3: wat is de juiste bandenspanning?
Het is afhankelijk van meerdere factoren of de auto de juiste bandenspanning heeft. Koude banden hebben minder lucht nodig dan warme banden. En winterbanden hebben een hogere druk dan zomerbanden (0,2 bar extra). Ga je met het hele gezin en flink wat bagage op pad? Pomp de banden dan extra op. In het instructieboekje van de auto is vaak een bandenspanningstabel met de juiste waarden weergegeven.
Stap 4: Banden bijvullen
Indien de banden bijgevuld moeten worden, kun je dit vanuit huis doen met een voetpomp of 12v compressor. Heb je geen apparaat in huis? Dan biedt het tankstation uitkomst. Op de display geef je de hoeveelheid druk aan, waarna een waarschuwingsgeluid klinkt wanneer de banden gereed zijn.
Bonustip: de reserveband
Hopelijk heb je hem nooit nodig: de reserveband. Desalniettemin is hij niet onbelangrijk. Vergeet daarom bij de bandenvulsessie niet om de reserveband af en toe mee te nemen. Deze band mag je 0,5 bar extra geven, zodat hij in geval van nood gebruiksklaar is.
Tips bij zelf je banden op spanning brengen
Je banden op spanning brengen, is een fluitje van een cent. We geven je nog wat extra tips, waardoor je je hand er niet meer voor om hoeft te draaien.
Controlelampje
Wist je dat steeds meer auto’s een waarschuwingslampje hebben dat aangeeft dat het tijd is om de bandenspanning te checken?
Controleer elke maand
Geen controlelampje? Controleer dan elke maand de bandenspanning. Neem dan ook de profieldiepte en eventuele schade mee.
Controleer als de band koud is
Check alleen koude banden. Dus wanneer je minimaal twee uur niet hebt gereden of als je nog geen 5 kilometer onderweg bent.
Warme banden
Heb je er al flink wat kilometers opzitten? Vul de band met minimaal 0,3 bar extra. Verlaag de spanning nooit als de banden warm zijn.
Bepakt en bezakt
Wanneer je met veel bagage op vakantie gaat, kun je een andere bandenspanning nodig hebben. Controleer hiervoor het instructieboekje of kom langs bij Auto Christiaan.